POMYSŁ NA DZIŚ

Tym razem zapraszamy Was do stworzenia „kuchennego ogródka”z odpadów organicznych, które zwykle wyrzucamy do śmieci.

Materiały potrzebne do wykonania prac:

– kolorowe kartki papieru

– nożyczki

– klej

– plastikowe opakowania (np. po jogurcie, pojemniki po lodach itp.)

– końcówki warzyw (do wyboru górna część korzenia pora, marchewki, pietruszki, trzon sałaty, kapusty, selera naciowego) lub/i cebula, czosnek

– spodek (talerzyk/miseczka/pokrywka od słoika)

Instrukcja wykonania:

1. Z niepotrzebnych opakowań plastikowych wykonaj kolorowe doniczki poprzez obklejenie ich ozdobami w postaci różnorodnych kształtów wyciętych z kolorowych kartek papieru.

2. Tak przygotowane doniczki wypełnij ziemią, aby były gotowe do umieszczenia w nich sadzonek.

3. Obcięte kawałki warzyw umieść na spodku z niewielką ilością wody.

4. Pamiętaj o codziennym zmienianiu wody.  Wykonywanie tej czynności jest niezmiernie ważne, gdyż po kilku dniach w stojącej wodzie może rozpocząć się proces gnilny. 

5. Kiedy zauważysz zmiany w wyglądzie kawałków warzyw w postaci zalążków pierwszych  listków, możesz już wówczas przenieść je do kolorowych doniczek w taki sposób, aby część korzenna była przysypana ziemią, a reszta wystawała ponad jej poziom. Zadbaj o ustawienie ich w odpowiednim miejscu (sprzyjającemu ich rozwojowi, z dostępem do światła, ale raczej nie w pełnym nasłonecznieniu).

6. Pielęgnuj swój „kuchenny ogródek” poprzez dostarczanie mu odpowiedniej ilości wody, tak, aby nie doszło do przesuszenia podłoża.

7. W ten sposób możesz wyhodować nowe, pełnowartościowe warzywa: z kawałka pietruszki – natkę, z kawałka pora – pora (choć raczej mniejszego niż te, które są dostępne powszechnie w sprzedaży) oraz z kawałka marchewki – nać.

Ciekawostka:
W marchewce jadalny jest nie tylko korzeń, ale także nać, a ta bywa naprawdę bujna. Można ją wykorzystać do przygotowania pesto, które jest delikatniejsze w smaku, niż to z zielonej pietruszki. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do sałaty, czy też zdrowego koktajlu.

8. W swoim kuchennym ogródku możesz też posadzić cebulę i wyhodować z niej piękny szczypior. Bardzo ważne jest, aby cebula na szczypiorek była zdrowa, twarda i nie miała żadnych oznak uszkodzeń, pleśni, ani grzybowych plam.

9. Możesz też spróbować posadzić trzon sałaty, kapusty, selera naciowego, a także ząbek czosnku.

Ciekawostka:
Przechowywany w cieple czosnek wypuszcza zielony wąs i traci ostry smak, a ząbki stają się miękkie i suche. Zamiast je wyrzucać, można je wykorzystać do domowej uprawy – czosnek wypuści intensywnie zielony szczypior o łagodnym smaku, który przycinany będzie regularnie odrastał. Z powodzeniem można go wykorzystywać jako substytut szczypiorku na przykład do twarożku, a także do różnych dań.

10. Zapraszam do codziennych obserwacji domowych hodowli. Możesz założyć notatnik
z zapiskami dotyczącymi Twoich upraw, w którym będziesz opisywać zachodzące zmiany
i zamieszczać dane pomiarowe.

Miłej zabawy i wspaniałych obserwacji przyrodniczych!

Zapraszamy do podzielenia się zdjęciami Waszych „kuchennych ogródków”, wysyłając je na adres e-mail: abacmaga@mdkpruszkow.pl

Przeczytaj także:
Skip to content