POMYSŁ NA DZIŚ

MASA PAPIEROWA

Składniki

  • kilka starych gazet (cienkich, bez połysku)
  • mąka
  • woda

Przepis

  • rozerwijcie papier na jak najmniejsze kawałki,
  • połączcie je z ciepłą wodą w misce
  • ugniatajcie tę masę do momentu, aż powstanie papka z większych kawałków
  • zmiksujcie papkę blenderem
  • odsączcie masę na sitku
  • połączcie ¾ szklanki mąki z ¾ szklanki wody, wymieszajcie i połączcie z masą
  • znowu odsączcie

Masa papierowa bardzo szybko wysycha, dlatego przechowujcie ją szczelnie owiniętą w folie i w zamkniętym pojemniku. W takich warunkach powinna wytrzymać tydzień.

MASA SOLNA

Masę solną można zabarwić podczas wyrabiania np. barwnikiem spożywczym

Składniki

  • szklanka mąki
  • szklanka soli
  • ½ szklanki wody 

Przepis

  • w misce wymieszaj mąkę z solą,
  • dodaj wodę i dokładnie wymieszaj
  • ugniataj do uzyskania jednolitej gładkiej i elastycznej masy

SUCHA PORCELANA

Składniki

  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka oliwki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kleju „wikol”

Przepis

  • wymieszajcie skrobię z oliwką
  • dodajcie sodę oczyszczoną
  • mieszając, dodajcie klej
  • zacznijcie ugniatać masę rękoma

Masa dość szybko wysycha, a po 12 godzinach mamy już trwałe i twarde efekty naszej pracy.

CIASTOLINA

Składniki

  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,3 szklanki drobnej soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • barwnik spożywczy 
  • aromat zapachowy – opcjonalnie
  • garnek

Przepis

  • do garnka wlejcie wodę, dodajcie mąkę, sól, proszek i olej
  • rozgrzejcie masę na kuchence, ostudźcie i podzielcie na kilka części.
  • do każdej części dodajcie inny barwnik

Warto pamiętać, że masa nie wyschnie, jeśli będzie prawidłowo przechowywana. Potrzebujecie do tego pojemnika z przykrywką.

Przeczytaj także:
Skip to content