MASA PAPIEROWA
Składniki
- kilka starych gazet (cienkich, bez połysku)
- mąka
- woda
Przepis
- rozerwijcie papier na jak najmniejsze kawałki,
- połączcie je z ciepłą wodą w misce
- ugniatajcie tę masę do momentu, aż powstanie papka z większych kawałków
- zmiksujcie papkę blenderem
- odsączcie masę na sitku
- połączcie ¾ szklanki mąki z ¾ szklanki wody, wymieszajcie i połączcie z masą
- znowu odsączcie
Masa papierowa bardzo szybko wysycha, dlatego przechowujcie ją szczelnie owiniętą w folie i w zamkniętym pojemniku. W takich warunkach powinna wytrzymać tydzień.
MASA SOLNA
Masę solną można zabarwić podczas wyrabiania np. barwnikiem spożywczym
Składniki
- szklanka mąki
- szklanka soli
- ½ szklanki wody
Przepis
- w misce wymieszaj mąkę z solą,
- dodaj wodę i dokładnie wymieszaj
- ugniataj do uzyskania jednolitej gładkiej i elastycznej masy
SUCHA PORCELANA
Składniki
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka oliwki
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kleju „wikol”
Przepis
- wymieszajcie skrobię z oliwką
- dodajcie sodę oczyszczoną
- mieszając, dodajcie klej
- zacznijcie ugniatać masę rękoma
Masa dość szybko wysycha, a po 12 godzinach mamy już trwałe i twarde efekty naszej pracy.
CIASTOLINA
Składniki
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki wody
- 0,3 szklanki drobnej soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- barwnik spożywczy
- aromat zapachowy – opcjonalnie
- garnek
Przepis
- do garnka wlejcie wodę, dodajcie mąkę, sól, proszek i olej
- rozgrzejcie masę na kuchence, ostudźcie i podzielcie na kilka części.
- do każdej części dodajcie inny barwnik
Warto pamiętać, że masa nie wyschnie, jeśli będzie prawidłowo przechowywana. Potrzebujecie do tego pojemnika z przykrywką.